Voorkom (langdurige) sluiting van uw vastgoed, door illegaal gebruik!

Steeds meer gemeenten kunnen de drugscriminaliteit niet meer aan. Vastgoedeigenaren zijn steeds vaker slachtoffer van illegaal gebruik van hun leegstaand vastgoed. Hennepkwekerijen en drugslaboratoriums worden steeds vaker opgerold in gebouwen welke al langere tijd niet in gebruik zijn of zonder goede screening tijdelijk zijn verhuurd aan criminele organisaties.
Afgelopen jaren werden er door politie en overheden steeds meer drugs laboratoria en hennepkwekerijen opgerold. Een zeer goede zaak, maar helaas blijft deze vormen van criminaliteit alleen maar stijgen, waardoor ook het aantal vastgoedeigenaren en vastgoedondernemers die slachtoffer worden van dit soort criminaliteit alleen maar zal blijven groeien.

Op politie.nl zijn de cijfers te vinden van de opgerolde productie en opslaglocaties van synthetische drugs tussen 2014 en 2018.
Het is slechts de druppel op de gloeiende plaat. Veel gemeente en provincies hebben te weinig capaciteit om dit soort criminaliteit te stoppen.
Als de pakkans relatief klein is, groeit het aantal slachtoffers. Vooral bij vastgoedeigenaren van bedrijfspanden en boerderijen.

Justitie heeft wel bewezen zat de “war of drugs” ruimschoots hebben verloren. Na het oprollen van het zoveelste drugslab worden de echte daders vaak niet gevonden. Om toch een schuldige aan te wijzen gaat al snel het vingertje naar de vastgoedeigenaren, die hun panden met de beste bedoelingen hebben verhuurd. Want de doorgewinterde crimineel huurt een object uiteraard niet op eigen naam, maar gebruiken hiervoor burgers die ze met de rug tegen de muur kunnen zetten.
Als vastgoedondernemer of vastgoedeigenaar wilt u niet dat u pand illegaal wordt gebruikt, en uw pand langdurig door de overheid wordt gesloten.

Voorkomen is beter dan genezen.
Voordat een object wordt verhuurd is screening erg belangrijk. Maar na de screening is een maandelijkse controle belangrijker. Een screening geeft geen 100% garantie dat een huurder zich aan de wetgeving houdt. De maandelijkse controle doet dit wel.
Drugs vervaardigen kost tijd. Eerst moet een lab voor synthetische drugs of een wietkwekerij worden opgebouwd. Daarna kan de productie pas worden opgestart. Als je kijkt naar een hennepplantage, dan is de kweektijd van zaadje tot oogst minimaal 8 weken. Om een drugslab operationeel te krijgen zal in de praktijk enkele weken nodig zijn, afhankelijk van locatie.
Met een maandelijkse controle (bij twijfel vaker) heeft iemand met slechte bedoelingen geen tijd om een productielijn op te zetten. “Veilig Beheer” heeft daarmee een preventie werking, want controle op criminele praktijken wil geen enkele crimineel.

Veilig Beheer
“Veilig Beheer” van de Nederlandse Vastgoed Centrale is in eerste instantie een preventieve controle op illegaal gebruik van vastgoedobjecten. Of dit nu een boerderij, kantorencomplex of bedrijfspand is.
Onder het motto “We zijn er toch”, controleren we de panden ook op een aantal andere punten. Zo wordt er bij ieder bezoek gekeken of de brandveiligheid en de vluchtroutes voor calamiteiten in orde zijn. Ook worden de meterkasten, gas- en watermeters gecontroleerd op onrechtmatigheden. (In geval van huur inclusief nutsvoorzieningen worden meterstanden ook opgenomen.) En huurders kunnen eventuele onderhoudsvragen doorgeven.
Uiteraard kunnen op aanvraag van de verhuurder ook andere controles plaatsvinden. Deze worden ook meegenomen in het huurcontract, zodat alle huurders op de hoogte zijn van de controles die worden uitgevoerd. Transparantie tussen verhuurders, huurders en de Nederlandse Vastgoed Centrale vinden wij erg belangrijk. Onze rapportages worden dan ook naar beide partijen gecommuniceerd.

Veiligheidsprotocol
De controles zijn in de meeste gevallen simpel uit te voeren. Want we gaan er nog steeds vanuit dat de gemiddelde huurder begrijpt dat de vastgoedeigenaren en de vastgoedondernemers geen illegaal gebruik toestaan. Maar juist bij de kleine groep huurders met andere motieven wordt controle moeilijker. Zij willen uiteraard niet dat zij gecontroleerd worden en zullen daar ook alles aan doen om dat te voorkomen.
De Nederlandse Vastgoed Centrale controleert iedere object welke is verhuurd met “Veilig Beheer”. Ook al wil de huurder niet dat wij het pand betreden. Als wij geen toegang krijgen tot het object dan controleren we op andere wijzen. De wijze van deze controle wordt besproken met de pandeigenaar en indien nodig met de lokale autoriteiten. Uiteraard alles binnen de Nederlandse wet- en regelgeving.

Voor alle controles hanteert de Nederlandse Vastgoed Centrale een veiligheidsprotocol. Dit veiligheidsprotocol heeft als doel, om onze medewerkers veilig hun werk te kunnen laten doen bij ieder vastgoedobject. Maar ook ter bescherming van pandeigenaren die slachtoffer kunnen worden van eerdergenoemde vorm van ondermijning.

Over de inhoud van het veiligheidsprotocol communiceren wij altijd rechtstreeks met de pandeigenaren. Ook als vastgoedeigenaar gebruikt maakt van een verhuurmakelaar.

Tijdelijk Beheer & Verhuur

“Veilig Beheer” is een standaard service bij leegstandsbeheer en (tijdelijk) verhuur via de Nederlandse Vastgoed Centrale.
Leegstaand vastgoed kunnen wij beschermen tegen illegaal gebruik met Tijdelijk Beheer. Dit kan voor de korte termijn, maar ook voor langere duur als u meer tijd nodig heeft voor de ontwikkeling van de locatie, of tot de tijd dat u het object heeft verhuurd / verkocht.
Verhuur van uw vastgoedobject is mogelijk via de Nederlandse Vastgoed Centrale. Na verhuur kunnen wij uw onroerend voor uw beheren waarbij “Veilig Beheer” standaard in de beheerservice is meegenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: